Geloof en act

Onlangs, tijdens een boeiende bijeenkomst van ACBS BeNe’s “Meet & Eat Lunch,” werd een intrigerend onderwerp besproken dat de verbinding tussen ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en geloof verkende. Het was tijdens deze lunchbijeenkomst dat ik me realiseerde hoe relevant en diepgaand deze discussie kon zijn. Mijn gedachten over dit onderwerp werden verder aangewakkerd door een gesprek dat ik onlangs had met mijn vrouw, die is opgegroeid in de islamitische traditie. Net zoals ik ben opgegroeid in de katholieke tradities. We kwamen tot het inzicht dat elk geloof in zijn kern essentiële waarden bevat die van fundamenteel belang zijn voor ons persoonlijk welzijn en het samenleven van de mensheid.

Ik ben van mening dat in de kern van elk geloof essentiële waarden schuilen die nodig zijn voor individuele groei en zelfs voor het welzijn van de hele mensheid. Helaas heeft geloof in de afgelopen decennia veel van zijn geloofwaardigheid verloren door het misbruik van macht en kracht door sommigen.

Velen zijn het vertrouwen in het geloof kwijtgeraakt, maar ik geloof dat ‘God’ veel meer omvat dan een bebaarde figuur die over ons waakt. De kracht die in geloof besloten ligt, de elementen die ons leven verrijken, worden nog steeds gezocht door mensen, vooral degenen die de ogen openen voor de ervaringen die dit laten zien.

Ongeacht het specifieke geloof, of juist met respect voor alle geloven, zijn er schatten te ontdekken die soms verborgen lijken te zijn, maar eigenlijk voor het oprapen liggen als we er open voor staan.

Dus, ja, ik geloof zeker dat er verbanden zijn tussen alle geloven. Het is slechts een kwestie van welke naam we eraan geven…

Ik sta open voor de inzichten die anderen hebben verworven en hoe zij dit ervaren. 🙏

Vorige
Vorige

Eenzaamheid ten gevolgen van gehoorverlies

Volgende
Volgende

SAMEN STERK!