Thuiskomen bij jezelf

Iedereen die ooit een verre reis heeft gemaakt naar een compleet ander deel van de wereld herkent denk ik wel het gevoel dat als je dan terugkomt van die reis, dat je even helemaal weer vanuit een ander perspectief naar het leven kijkt. Je bewuster bent van wat je hebt. Dat thuiskomen weer fijn is. Maar dat je ook hebt gezien wat anders kan. Dat wat voorheen zo belangrijk voor je was om maar aan te moeten voldoen, met die andere blik je inziet dat wat echt belangrijk voor je is, is rust te vinden in wat je hebt. 

Afgelopen vrijdag had ik weer mijn nu vaste ACT-dag. Cliënten die ik om de twee weken zie en ik ze als gids mag meenemen op hun persoonlijke reis. Hoe mooi om te zien dat zoals een gids in een stad mensen naar plekken kan brengen die ze zonder gids moeilijk konden vinden, ik mensen meeneem in ervaringen en nieuwe inzichten die voorheen onbekend waren.

De verwondering des te groter is op het moment zo’n bijzondere plek als een complete verrassing ontdekt wordt. Dat wow-gevoel van verbazing dat die plek überhaupt bestaat. De blijdschap die iemand dan ervaart en je in die lach, in die ogen kunt terugzien.

Die ervaring kun je mensen ook geven als je de stappen binnen ACT samen doorloopt. Hoe mooi “stappen samen doorloopt”, als een gids, bijna hand in hand. 

Binnen ACT heb je meer dan 150 oefeningen en metaforen om mensen die ervaringen te laten doen. ACT is dus vooral ook doen! To act! Ervaren om vervolgens de link te maken met wat het uiteindelijke doel is.

Het raakt me om te zien dat er dan van die kwartjes vallen, compleet nieuwe inzichten ontstaan en iemand bijna letterlijk nieuwe paden gaat lopen. 

Precies dat gevoel als je terugkomt van zo’n verre reis.

Één van mijn cliënten gaf als wens om straks aan het eind van het hele ACT-traject om bij haar zelf weer thuis te komen. Precies dat zal het ook gaan zijn.

En nu we even niet zo ver weg kunnen gaan reizen, is het des te mooier om net nu die tijd te besteden aan die persoonlijke reis, die in de kern nog veel waardevoller kan zijn dan al die verre reizen die ooit zijn gemaakt. 

“Thuiskomen bij jezelf.”

Mooier had ik het niet kunnen verwoorden. 

Vorige
Vorige

Antwoorden op grote vragen

Volgende
Volgende

Het regent