Vakantiegevoel vasthouden

“Het lijkt niet te werken. Tot nu toe heb ik nog geen verbetering gemerkt. Soms denk ik zelfs: ‘Wat een nutteloze oefening is dit!’ Dyon, ik ben eerlijk tegen je, het is vandaag onze derde sessie, nog vier te gaan, maar ik begin me af te vragen of dit wel helpt?”

“Wat bedoel je met ‘wat werkt niet?’ en ‘wat werkt wel?’” vroeg ik hem.

Hij antwoordde: “Wanneer ik op mijn surfplank in de golven lig tijdens mijn vakantie, voel ik me beter. Dan verdwijnen al mijn negatieve gedachten en vind ik rust in mijn hoofd. Dat gevoel wil ik vasthouden, maar het lukt me niet.”

“Hoe prachtig is het dan dat we vandaag met mindfulness aan de slag gaan. Hoewel ‘mindfulness’ voor velen een negatieve connotatie heeft, draait het eigenlijk om ‘beter voelen’ in plaats van ‘je beter voelen’!”

“Cruciaal hierbij is niet constant vast te willen houden aan positieve gevoelens. Dat is onmogelijk.”

“Inderdaad, je kunt niet voortdurend gelukkig zijn. Maar je kunt wel voortdurend goed voelen. En dat laatste hebben we verleerd. We zitten vaak te veel in ons hoofd, bezig met wat er komt of wat is geweest. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te worden van het NU, dit moment.”

“Het is oké om negatieve gedachten te hebben, probeer ze niet weg te duwen. Herinner je je dat glas? Hoe harder je probeert het weg te duwen, hoe meer energie het kost en hoe meer pijn het doet. In plaats daarvan, pak die gedachten vast, stel ze je voor alsof je ze op je schoot legt, en richt je aandacht op alles wat je NU ervaart.”

“Voor jou zijn momenten waarop het ‘slecht’ gaat of ‘niet goed’ gaat die momenten die je probeert te vermijden.”

“De paradox is dat hoe harder je probeert het positieve vast te houden, hoe meer aandacht de negatieve krijgen. Het grappige is dat als je die negatieve gedachten en gevoelens gewoon toelaat, je meer openstaat om het positieve te ervaren.”

“Laten we nu een oefening doen. Ga lekker in je stoel zitten, beide benen op de grond. Voel hoe je voeten contact maken met de vloer. Haal diep adem, drie keer. Voel de lucht in en uit je neus stromen. Luister naar de geluiden om je heen. Sluit je ogen en merk op hoe je nog meer bewust wordt van alles wat je NU kunt waarnemen. Voel de stoel tegen je rug. Misschien ruik je iets in de kamer waar je nu bent. Als er gedachten opkomen over hoe stom dit allemaal is, laat die gedachten dan gewoon toe.”

“Nog steeds met je ogen dicht, stel je voor dat je op die plek aan zee bent. Je zit op een stoel met flessen om je heen. Je kijkt naar de golven. Als er nu negatieve gedachten opkomen, pak ze dan vast, schrijf ze bij wijze van spreken op een briefje, stop ze in een fles en gooi die in zee. Kijk hoe ze langzaam verdwijnen aan de horizon. Gedachten komen en gaan, en ze zullen er altijd zijn. Je kunt ze niet wegduwen, maar hoe meer je ze toelaat, hoe minder ze je volledige aandacht opeisen.”

“We hebben het gehad over acceptatie, over bereidheid om het anders aan te pakken. Nu beginnen we met mindfulness-oefeningen die je meer in het Hier en Nu brengen, minder bezig zijn met wat er kan en moet gebeuren. Er liggen nog mooie sessies voor ons, waarin we belangrijke stappen gaan zetten.”

“Heb vertrouwen dat deze reis je zal brengen wat je NU nodig hebt.”

“Aan het einde van de sessie kreeg ik gelukkig te horen dat het belangrijkste inzicht vandaag is geland. Het kwartje viel eindelijk over waar we naartoe gaan.”

“Het gaat er niet om dat je je beter voelt, maar om beter te voelen. Alle gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties mogen er zijn. Allemaal.”

#Mindfulness #InnerlijkeRust #HierEnNu #PersoonlijkeGroei #PositieveMindset #Zelfreflectie #GelukkigLeven #EmotioneleBalans #Acceptatie #MentaleGezondheid #Zelfontwikkeling #MindsetVerandering #BeterVoelen #NegatieveGedachten #Positiviteit #Levensreis #Zelfacceptatie #Stressbeheersing #Zelfbewustzijn #MindfulnessOefeningen #ACT

Vorige
Vorige

Een mooi compliment

Volgende
Volgende

Verlies…