Corona

Zaterdagmiddag. Thuis aan de eettafel, zonnetje schijnt en werken aan Time to ACT!

Bij toeval de training aan het volgen “ACT voor professionals”. In een van m’n vorige berichten al mijn eigen angsten en bezorgdheden geuit. Hebben we denk ik nu allemaal mee te maken. Bezorgdheid over onze dierbaren, de toekomst en de wereld. Verkeer van rechts, zoals mijn collega maatschappelijk werker het bij de thema balans, tinnitusprogramma,  noemt. Stress waarvan iedereen weet dat het vrij normaal is om dan spanningen en stress te ervaren. 

Verkeer van rechts, zoals mijn collega maatschappelijk werker het bij de thema Balans van het tinnitusprogramma noemt.

Vorige keer al aangegeven wat ACT hierin kan betekenen. Genoeg elementen in deze therapie waar je je van bewust kunt gaan worden om anders met die angsten om te kunnen gaan. Je kunt er niet van weglopen of tegen vechten, maar wel een andere manier gaan vinden om er minder hinder van te hebben.

Zoals gezegd ga ik hier gewoon open en eerlijk mijn eigen gedachten en ervaringen delen. Meer ook om mijn pad ik ga lopen in deze training ACT voor professionals met jullie te delen in de hoop dat jij er zelf iets uit kunt halen, net in deze tijd.

Vandaag. Een ontzettend belangrijk element in ACT is defusie. De betekenis van taal! Dat wij überhaupt over iets kunnen nadenken, maakt dat wij mens zijn. Wij zijn wezens die in het verleden en in de toekomst kunnen denken.

Maar sterker nog, de kracht van taal!

De volgende oefening was hierin de eye-opener. Neem het woord Corona.

Een jaar geleden nog was het enkel het specifieke biertje in dat specifieke flesje. Of de Corona die bij een wetenschappelijke promotie rondom de promovendi die moeilijke vragen moet stellen. Er schijnt zelfs een liedje te zijn Corona.

Corona een jaar geleden nog enkel dat specifieke biertje in dat specifieke flesje.

Al dat had toen zeker niet de betekenis die het nu heeft. Het virus dat sinds januari steeds meer aandacht kreeg, maar daarmee ook steeds meer betekenis gekoppeld werd aan gevaar. 

Dus enkel het woord Corona maakt nu al heel veel in ons los. En ja, de zorgen mogen er zeker zijn, waarbij deze helemaal in het zicht kunnen staan, vol in gedachte. Daarbij is het mogelijk om er even “naast te gaan staan” en er vanuit een afstand naar te kijken. Makkelijker gezegd dan gedaan, ook heb die vaardigheid nog niet helemaal te pakken. 

Moeilijk ook om die vaardigheid in woorden uit te drukken en jij het vervolgens in één keer zou moeten uitvoeren. Vergelijkbaar met als ik je nu zou uitleggen hoe je een fiets moet rijden en je het zelf niet gaat oefenen en ervaren. Zo is dat ook bij het toepassen van ACT. Het is een vaardigheid die je moet trainen. Ervaren.

Misschien herinner je je nog dat moment waarop je de eerste keer volledig zelfstandig zonder zijwieltjes kon fietsen.😊

Daarbij twee elementen die in het voorgaande al aandacht krijgen; defusie en mindfulness. Naast deze elementen zijn er nog anderen in het ACT-model die er toe doen. Deze staan nog op de agenda voor de volgende sessies, die in een online-class gaan plaatsvinden. 

Overigens als deze elementen hebben één belangrijk doel: Psychologische Flexibiliteit!

Wordt vervolgd.

Vorige
Vorige

Mindful(ness) koffie drinken